Şubat 2012
Hemen her türlü ekmeğin üretiminde maya kullanılır. Ekmeği fırında pişirdiğimiz zaman, maya sporları havada sürekli hareket eder ve ekmeğin kabuğunda birikir. Bu sporlar ekmekle birlikte sindirim kanallarımıza gider ve burada harekete geçer.
Amerika’da yapılan bazı araştırmalar, ekmek yapımında kullanılan mayanın bedenimizdeki kanserli hücreleri harekete geçirdiğini göstermektedir. Mayalı ekmek yediğimiz zaman, sindirim kanallarımızı, maya ile bağırsaklarımızdaki mikroflora arasında geçen bir “savaş alanına” çeviririz. Mayalı ekmeği çocukluğumuzdan itibaren yemeye başladığımız için, sağlıklı bir bağırsak florası ender rastlanan bir durumdur.
Kabızlık, şişkinlik ve sindirim sistemi hastalıkları, çoğu zaman maya kullanılarak yapılan ekmek ve benzeri rafine un ürünlerinin çok fazla tüketilmesi üzerine ortaya çıkar.
Mayasız ekmek
(Maya kullanılmaksızın yalnızca buğday unu ve su kullanılarak yapılan ekmek)
Mayalı ekmek ilk kez on beş bin yıl evvel Mısır’da yapılmıştır ve olumsuz etkileri uzun zamandan beri bilinmektedir. Aslında pek çok toplum da mayalı ekmekten kaçınmıştır. Hatta bu âdetlerini dinsel zorunluluklar halinde korumuşlardır. Örneğin İncil’de şöyle yazar: “Mayalı hiçbir şey yemeyesiniz; nereye yerleşirseniz yerleşiniz, yalnızca mayasız ekmek yiyesiniz.” Bu çok akıllıca ve işe yarayan bir öğüttür. Kabarmış ekmek ve benzeri mayalı, unlu mamulleri yemekten vazgeçmek, bazı insanlar için çok rahatsız edici bir düşünce olabilir ancak eğer sağlığınıza değer veriyorsanız, bu adımı atmanız gerekir.
Rafine edilmemiş undan ve maya kullanılmaksızın yapılmış olan ekmek yemek sizin için çok daha yararlıdır.
Eğer mayalı ekmek yemeye devam edecekseniz, en azından tazeyken yemeyin. Bir iki gün sonra, maya etkinliğini kaybeder ve artık zarar vermez. Kızartarak, bisküvi haline getirerek vs. daha çekici kılabilirsiniz.
KD © 2011 Her hakkı saklıdır. Sitedeki yazılar izinsiz ve kaynak belirtmeden başka yerde yayımlanamaz. Ancak yazıları yazar ismi ve kaynak belirterek ya da dergiye link vererek paylaşabilirsiniz.
Diğer faydalı bilgiler:
karbonhidratlı yiyecekler yenilirken uyulacak ilkeler
baş ağrısını ilaçsız geçirmek için
kalınbağırsak temizliği için lavman yapmak
şifa veren düşünce: kendi kendini iyileştirme yöntemi
şeker hastalığı hakkında bazı uyarılar

karbonhidratlı yiyecekler yenilirken uyulacak ilkeler
Hipokrat, yiyeceklerin ilaçlarımız olması gerektiğini söylemiştir. Bu düşünceyi hayatımıza uygulamak için yemek yeme alışkanlıklarımızı değiştirmemiz ve belli ilkelere uymaya başlamamız gerekir. Karbonhidratlı besinler yerken her defasında bir çeşit karbonhidrat yiyin. Çeşitli nişasta türlerini karıştırmak iştah açar ve aşırı yememize neden olur. >>
menopozun etkisiyle devamlı kilo alıyorum
51 yaşındayım ve son senelerde menopozun da etkisiyle sanırım devamlı kilo alıyorum. Nerede hata yapıyorum acaba?

sırf bana inat başkasıyla evlendi
Beni çok seven bir erkekle sırf ailem uygun görmediği için evlenmedim, o da bana inat başkasıyla evlendi. Bu pişmanlıktan kendimi nasıl kurtarabilirim? Artık kendi hayatımı yaşamak istiyorum, onları değil.

14 mayıs haftası burç yorumları
Güneş-Jüpiter kavuşumu hafta sonuna kadar toprak grubu burçlara (Boğa, Başak, Oğlak) mutluluk verecek ancak Boğaların ayaklarının altında hâlâ muz kabuğu var. Merkür-Mars-Plüton arasındaki işbirliği hafta ortasına kadar devam edecek. Hafta ortasında hızlı planet Merkür sahneden çekilecek ve güç birliğine Mars ile Plüton devam edecek. Mars ile Plüton’un işbirliği kariyer, sağlık, iş dünyası alanlarında büyük başarı ve destek sağlayacak. >>
Eski sevgilinizle görüşüyor musunuz? Ya da hiç gitmesini istemediğiniz sevdiğiniz bir gün sizi terk etse içiniz yine de sevgiyle dolu olabilir mi? >>
yazilarinizi ilgiyle okuyorum ama kaynakalari nedir bunun hakkinda daha detayli bilgi verebilirseniz sevinirim, bütün dünya yüzyillardir mayali ekmek yerken doktorlar maya cok faydali her gün bir kasik yiyin derken simdi kanser yapiyor diye bir sey ortaya atmak toplumu oldukca huzursuz eden bir sey kaynagi nedir bu yazinin?
tesekkür ederim.
Buradaki yazının kaynağı Dr. Mikhail Tombak’ın 150 Yıl Yaşayabiliriz adlı kitabı. Mayayla ilgili biraz tartışmalı ya da karışık bir durum var. Tıpkı iyi bakteri-kötü bakteri olduğu gibi iyi maya da var, kötü maya da. Örneğin, mantar enfeksiyonu olan birinin, ekmek, bira, damıtılmış alkollü içkiler ve maya ile yapılan birçok işlenmiş gıdayı tüketmemesi gerektiği söyleniyor. Kanında, bağırsaklarında veya doğum kanalında enfeksiyon olan kişiler maya içeren gıdalara karşı çok daha duyarlı oluyorlar. http://www.bodyecology.com‘da konuyla ilgili güzel bir makale var. İngilizce biliyorsanız o makaleyi okumanızı öneririm; linkini de vereyim: http://bodyecology.com/articles/nutritional_yeast_what_you_need_to_know.php